Home » Aankopen » Een injectie met hyaluronzuur bij artrose in de knie

Een injectie met hyaluronzuur bij artrose in de knie

Gepubliceerd op 16 oktober 2021 om 22:29

Heb je een versleten knie (artrose) en weet je niet meer wat je moet doen? Ik heb een spuit met hyaluronzuur geprobeerd. Tot twee keer toe zelfs. En het werkt.

 

Artrose in mijn knie

 
Ruim 10 jaar geleden zijn mijn kruisband afgescheurd en mijn meniscus ernstig beschadigd. Er volgden een aantal operaties. Er is een stuk meniscus afgeknipt en mijn kruisband is gereconstrueerd. Heel knap dat dat allemaal kan. Met een lichaamseigen pees nog wel. Die klappen ze gewoon om, leggen hem door de knie en zetten ze vast met een pin. Vervolgens neemt deze pees de functie van de verdwenen kruisband over. Je bent er een tijdje mee zoet. Revalidatie kost 9 maanden. Maar daarna heb je ook wat. Ik heb gewoon nog 10 jaar volop kunnen fietsen, tennissen en skiën. 
 
Toen kwam Corona en ben ik noodgedwongen veel meer gaan lopen dan gebruikelijk. Elke avond na het eten een rondje lopen. Net als de rest van Nederland. Je kunt niet veel anders in zo'n geval. Dat, en afstappen van een elektrische fiets die nog lang niet stil stond, heeft ervoor gezorgd dat ik veel pijn in mijn knie kreeg. Zoveel pijn, dat ik maanden later weer bij de orthopeed zat die mij 10 jaar geleden heeft geopereerd. Conclusie: knie helemaal versleten, niks meer aan te doen, rijp voor een kunstknie, maar liever nog niet vanwege de leeftijd.
 
Tja, dan ga je van alles proberen. Kybun schoenen met lucht in de zolen (zie mijn blog: Kybun schoenen ervaringen) om de pijn te verlichten. Een hele tijd niet sporten. Veel zwemmen. En de orthopeed raadde mij aan om zeker een spuit met hyaluronzuur te proberen.

Wat doet een injectie met hyaluronzuur in je knie?

 
Artrose in je knie betekent dat het kraakbeen tussen de verschillende onderdelen van je knie, geheel of gedeeltelijk verdwenen zijn. Dat veroorzaakt pijn en ongemak. Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof die in het gewrichtsvloeistof voorkomt. Door de artrose vermindert deze stof en daardoor de smering van het gewricht en de schokdemping.
 
Door inspuiting van hyaluronzuur in het gewricht, komt er weer een buffer tussen de gewrichten. Daardoor is bewegen weer gemakkelijker en de pijn verdwijnt. Het is helaas geen permanente oplossing. Maar de injectie kan heel vaak herhaald worden en op deze manier een kunstknie nog langere tijd voorkomen. Mits het werkt bij jou. Dat is even uitproberen.

"Hyaluron injecties in de knie helpen niet bij iedereen. Bij 30 - 40% van de mensen heeft het geen resultaat"

 
Mijn ervaring met hyaluronzuur
 
Ik ben helemaal enthousiast. Ik heb twee keer een spuit gehad met een tussenpoos van 3 maanden. Daarvoor heb ik veel pijn gehad en liep ik mank. Maar nu loop ik weer best goed en de pijn is nagenoeg weg.
 
Een injectie met hyaluronzuur wordt niet vergoed door de ziektekostenverzekering. Dat is wel jammer. Een injectie kost EUR 95,-. Ik heb hem gekregen bij GOED Medisch Centrum in Breda, maar ik begrijp dat een huisarts het ook kan.
 

De werking begint vrijwel meteen en kan 6 tot 12 maanden aanhouden. Dat is per persoon verschillend. Omdat het een lichaamseigen stof betreft, kun je het onbeperkt blijven doen. Het is veilig en er zijn geen bijwerkingen.

 

Ik ben net even terug geweest voor een evaluatie 6 weken na de injectie. Normaal gesproken zou een volgende injectie over 6 maanden moeten plaatsvinden, maar we hebben nu besloten om het net iets eerder te doen. Zodat ik niet weer in de fase met pijn beland. Dus nu ga ik 5 maanden na de laatste injectie terug voor een volgende injectie. Wordt vervolgd.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.