Een injectie met hyaluronzuur (Ostenil plus)bij artrose in de knie

Gepubliceerd op 16 oktober 2021 om 22:29

Heb je een versleten knie (artrose) en weet je niet welke behandeling er nog mogelijk is? Probeer dan een spuit met hyaluronzuur. Mijn ervaring is dat het werkt.

Injectie met hyaluronzuur

Slijtage (artrose)

 
Ruim 10 jaar geleden is mijn kruisband afgescheurd en is mijn meniscus ernstig beschadigd. Er volgden een aantal operaties. Er is een stuk meniscus afgeknipt en mijn kruisband is gereconstrueerd. Heel knap dat dat allemaal kan. Met een lichaamseigen pees nog wel. Die klappen ze gewoon om, leggen hem door de knie en zetten ze vast met een pin. Vervolgens neemt deze pees de functie van de verdwenen kruisband over. Je bent er een tijdje mee zoet. Revalidatie kost 9 maanden. Maar daarna heb je ook wat. Ik heb gewoon nog 10 jaar volop kunnen fietsen, tennissen en skiën. 
 
Toen kwam Corona en ben ik noodgedwongen veel meer gaan lopen dan gebruikelijk. Elke avond na het eten een rondje lopen. Net als de rest van Nederland. Je kunt niet veel anders in zo'n geval. Dat, en afstappen van een elektrische fiets die nog lang niet stil stond, heeft ervoor gezorgd dat ik veel pijn in mijn knie kreeg. Zoveel pijn, dat ik maanden later weer bij de orthopeed zat die mij 10 jaar geleden heeft geopereerd. Conclusie: knie helemaal versleten, niks meer aan te doen, rijp voor een kunstknie, maar liever nog niet vanwege de leeftijd.
 
Tja, dan ga je van alles proberen. Kybun schoenen met lucht in de zolen (zie mijn blog: Kybun schoenen ervaringen) om de pijn te verlichten. Een hele tijd niet sporten. Veel zwemmen. En de orthopeed raadde mij aan om zeker een spuit met hyaluronzuur te proberen.

 

Wat doet een injectie met hyaluronzuur in je knie?

Artrose in je knie betekent dat het kraakbeen tussen de verschillende onderdelen van je knie, geheel of gedeeltelijk verdwenen is. Dat veroorzaakt pijn en ongemak. Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof die in het gewrichtsvloeistof voorkomt. Door de artrose vermindert deze stof en daardoor de smering van het gewricht en de schokdemping.

 

Door inspuiting van hyaluronzuur in het gewricht, komt er weer een buffer tussen de gewrichten. Daardoor is bewegen weer gemakkelijker en de pijn verdwijnt. Het is helaas geen permanente oplossing. Maar de injectie kan heel vaak herhaald worden en op deze manier een kunstknie nog langere tijd voorkomen. Mits het werkt bij jou. Dat is even uitproberen.

"Hyaluron injecties in de knie helpen niet bij iedereen.

   Bij 30 - 40% van de mensen heeft het geen resultaat"

 

Mijn ervaring met hyaluronzuur

Juni - september 2021:

Ik ben helemaal enthousiast. Ik heb twee keer een spuit gehad met een tussenpoos van 3 maanden. Daarvoor heb ik veel pijn gehad en liep ik mank. Maar nu loop ik weer best goed en de pijn is nagenoeg weg.

Een injectie met hyaluronzuur wordt niet vergoed door de ziektekostenverzekering. Dat is wel jammer. Een injectie kost EUR 95,-. Ik heb hem gekregen bij GOED Medisch Centrum in Breda, maar ik begrijp dat een huisarts het ook kan. Het feit dat er geen vergoeding plaatsvindt vanuit de ziektekostenverzekering, is voor mij zeker geen beletsel om het niet te doen.

 

De werking begint vrijwel meteen en kan 6 tot 12 maanden aanhouden. Dat is per persoon verschillend. Omdat het een lichaamseigen stof betreft, kun je het onbeperkt blijven doen. Het is veilig en er zijn geen bijwerkingen.

 

Ik ben net even terug geweest voor een evaluatie 6 weken na de injectie. Normaal gesproken zou een volgende injectie over 6 maanden moeten plaatsvinden, maar we hebben nu besloten om het net iets eerder te doen. Zodat ik niet weer in de fase met pijn beland. Dus nu ga ik 5 maanden na de laatste injectie terug voor een volgende injectie. Wordt vervolgd.

 

Maart 2022:

Ondertussen heb ik ook spuit nummer 3 gekregen (voor EUR 105,- deze keer). Ongeveer 5 maanden na de tweede, zoals afgesproken. Deze keer kreeg ik een grotere hoeveelheid. Ik weet niet of het daar aan lag, maar deze keer had ik wel wat last na de spuit. Mijn knie werd dik en het was een aantal uren nogal pijnlijk. Misschien dat er iets geraakt is of zo. Ik weet het niet. Gelukkig was het alleen op de dag van het zetten van de spuit. De dag daarna liep ik weer als een kievit. En dat is nu nog steeds zo. Na 4 maanden...

 

Mijn ervaring met Ostenil Plus (handelsnaam Hyaluronzuur)

Oktober 2022:

Na 6 maanden kreeg ik toch weer een zeurende pijn in mijn knie. Alsof iemand er kokend water doorheen gooit. Die pijn houdt continu aan, wat ik ook doe. Dus op zo'n moment weet ik dat het weer tijd is voor een volgende injectie. Deze keer heb ik ervoor gekozen om de spuit te laten zetten door mijn eigen huisarts. Die doet dat natuurlijk gratis. En de spuit zelf heb ik via www.pharmamarket.nl besteld. Na twee dagen zat hij in mijn brievenbus. Heel handig. En ook goedkoop. De spuit kost hier 68 euro.

Juli 2023

Ondertussen zijn we bijna 2 jaar verder en ben ik nooit meer bij de orthopeed terug geweest. In februari heb ik weer een injectie met Ostenil gehad en in juni weer. Omdat ik nogal veel sport (4 a 5 keer per week) is de frequentie iets opgehoogd naar ongeveer 4 maanden.

 

Ik ben zeer tevreden met het resultaat van de injecties. Ik moet er wel bij vertellen dat ik minder ben gaan tennissen, omdat dat wel pijn oproept. En wandelen langer dan 20 minuten, doe ik ook niet meer. Samen zorgt dit er voor dat ik nog wel redelijk goed kan functioneren. En ik kan nog padellen, fietsen en skiën. Daar ben ik heel blij mee.

Reactie plaatsen

Reacties

odette
2 jaar geleden

Ik krijg een rekening voor 1 injectie hyaluronzuur in mijn knie en schrik me kapot. Er wordt 820,01 euro voor gerekend, kan dit kloppen? lijkt mij behoorlijk buiten proportie.

Sandra
2 jaar geleden

Hallo Odette,

Volgens mij klopt dit niet. Bij GOED Medisch Centrum in Breda, waar ik geweest ben voor de hyaluronzuur injectie in mijn knie, kost het nu 100 euro. De kosten staan gewoon op de site vermeld.

Toen ik dit ging doen, heb ik het besproken met mijn orthopeed en mijn huisarts. Beiden erkenden dat het ongeveer 100 euro zou kosten. Kosten die niet vergoed worden door de zorgverzekering.

Ondertussen weet ik ook hoe de spuit precies heet en apothekers kopen zo'n spuit voor ongeveer 70 euro. Online kun je dat zelf ook opzoeken.

Dus het lijkt mij dat je iets anders ingespoten hebt gekregen. Of je bent opgelicht.

Heb je die 820 euro ook daadwerkelijk betaald?

Fokje
8 maanden geleden

Beste Sandra, net gesprek gehad met mijn orthopeed die een hyaluronzuur (ostenil) injectie adviseert. In mijn zoektocht op het internet naar meer informatie, voors/tegens, enz. stuitte ik op jouw ervaring. In de afgelopen 2 jaren alle andere conventionele opties 'doorgeworsteld'. Jouw blog met interesse gelezen. Wetende dat de injectie niet bij iedereen werkt, heb ik nu, o.a. na lezing van jouw blog, besloten tot de ostenil injectie. Blij met je vermelding "het is een lichaamseigen stof en kan dus zonder problemen een aantal keren worden herhaald". Dank voor je blog. Met name de updates die je hebt gegeven trekken me over de streep.

Groet uit Groningen,
Fokje

Heidi Gabriels
22 dagen geleden

Hoeveel kost zo een spuit