Problemen met twee beeldschermen aansluiten via de Microsoft Surface Dock 2? Ik weet de oplossing.

Gepubliceerd op 10 januari 2022 om 20:29

Toen ik een Microsoft Surface laptop 4 had aangeschaft, wilde ik daar 2 monitoren op aansluiten. Daarom heb ik een docking station Microsoft Surface Dock 2 gekocht. Maar helaas lukte het niet. Na lang zoeken heb ik een oplossing gevonden. En die wil ik graag met jullie delen. 

Het aansluiten van 2 monitoren op een Microsoft laptop lukt niet. 

Als je een Microsoft Surface laptop hebt, lijkt het erop alsof je aĺleen een Microsoft Dock 2 kan aansluiten, vanwege de bijzondere oplaadkabel. Dat is een kabel anders dan alle andere. De documentatie geeft aan dat je via de twee USB C poorten op het docking station, twee monitoren gelijktijdig kunt aansluiten. Dus ja, dan koop je zo'n ding. Precies 300 euro kost ie. En uiteindelijk blijkt dat je er helemaal niets aan hebt. Want ik heb werkelijk alles geprobeerd om die twee monitoren aan de praat te krijgen. Maar niets lukte.

Ik heb kabels omgedraaid, andere kabels gekocht, tussenstukken gekocht en geprobeerd. Het werkte gewoon niet. Na veel zoeken op internet, kwam ik erachter dat het waarschijnlijk aan het docking station ligt. Veel mensen hebben blijkbaar hetzelfde probleem. En inderdaad, als ik de HDMI / USB C kabel direct in de laptop stak, deed 1 monitor het wel. Maar ja, er zit maar 1 USB C op de Microsoft Surface laptop. Dus hoe ga je dan twee monitoren daarop aansluiten?

De oplossing: een USB C - HDMI splitter

Na urenlang zoeken op internet, las ik ergens dat mogelijk een splitter uitkomst zou bieden. Maar splitters met een USB C uitgang zijn er niet zoveel. Zo kwam ik uit bij een Targus USB C Dual Video Adapter met twee HDMI ingangen. Deze kost 50 euro. Ik heb hem bij Wehkamp besteld.

Ik was bang dat ik een onduidelijk beeld zou zien, na aansluiting van de splitter. Maar dat viel gelukkig mee. Allebei de schermen zien er goed uit. Dus dit is echt de oplossing voor het aansluiten van twee beeldschermen op een Microsoft Surface laptop: koop een splitter met 1 USB C en 2 HDMI aansluitingen. Dan werkt alles precies zoals je wil. Aangezien een docking station 300 euro kost, is deze oplossing nog een stuk voordeliger ook.

Windows instellingen aanpassen

Als je de splitter hebt geïnstalleerd, is het handig om wel even de windows instellingen van je computer aan te passen. Bij meerdere beeldschermen, moet je de optie "Deze beeldschermen uitbreiden" kiezen. En je moet de volgorde van de schermen mogelijk aanpassen. Als je niet weet welk scherm 1 is en welk scherm 2, dan kun je even op detecteren drukken. De kaders met 1 en 2 erin, kun je eenvoudig omwisselen door te slepen. Maar misschien staat dit meteen goed, dan is dat niet nodig.

Je opent een applicatie op je computer en sleept deze naar het scherm waar je de applicatie wil hebben. Op het andere scherm kun je iets anders open hebben staan. In het voorbeeld hieronder zie je links internet en rechts Excel.

Hieronder zie je links Power BI en rechts Adobe Acrobat. Beide op een apart scherm en onafhankelijk van elkaar te gebruiken. Gewoon klikken op de balk van de 'window' en slepen naar het gewenste scherm. Vervolgens vergroten door op het vierkantje links van het kruisje te klikken.

Reactie plaatsen

Reacties

Alfons
2 jaar geleden

Dank voor deze tip.

Werken de monitors dan los van elkaar?
Dus dat je op de ene monitor een ander programma kan openen op de andere monitor?

Nu heb ik een splitter die op beide monitors hetzelfde laat zien... dus een kopie zijn.

Ik hoor het graag.

Vriendelijke groet,

Alfons

Ernst
2 jaar geleden

Ik zie het bericht van Alfons en ik ben benieuwd of iemand een oplossing heeft. Ik ervaar namelijk hetzelfde. Hoe kan je de 2 monitoren aansturen? Zodat je inderdaad verschillende applicaties op de monitoren kan bedienen?

Sandra
2 jaar geleden

Ik heb mijn beschrijving uitgebreid in de hoop dat jullie daarmee antwoord op je vraag hebben. Zo niet, dan hoor ik het graag...

Rudi
een jaar geleden

Bedankt voor de tip!