Wat je moet weten over Caminito del Rey

Gepubliceerd op 6 november 2023 om 00:17

Op ongeveer een uur rijden vanaf de Costa del Sol ligt Caminito del Rey. Je kunt hier een wandeling door een prachtige kloof maken. Dit is echt wel een aanrader als je in de buurt verblijft.

Het begint met het reserveren van een ticket

Ik weet niet of je er op de bonnefooi heen kunt en losse tickets kunt kopen. Wel weet ik dat het aanbevolen wordt om vooraf een tijdslot te kiezen en hiervoor een ticket te bestellen. Er zijn tickets waarmee je zelf de wandeling kunt maken voor 10 euro per persoon. Maar de meeste tickets die verkocht worden zijn tickets van 18 euro per persoon, waarbij je met een groep mensen en een gids gaat lopen. 

Voor het bestellen van tickets, ga naar: https://www.caminitodelrey.info/en/

De wandeling start aan de noordzijde van de kloof

Vanaf de kust is het ruim een uur rijden naar Caminito del Rey. Je wordt verzocht een uur voor je tijdslot aanwezig te zijn, maar dat is ons niet gelukt. Daardoor was onze groep met gids al vertrokken en mochten we zelfstandig de kloof door lopen. Dat kwam ons prima uit, want we wilden liever helemaal niet met zo'n groep mee. Dat gaat allemaal zo langzaam en het zijn best grote groepen, dus je loopt de hele tijd in een soort optocht. Want de paden zijn op veel plaatsen niet zo breed. Onderweg hebben wij 4 groepen ingehaald, dus dat zegt genoeg. En dat terwijl we in een normaal tempo gelopen hebben en ook regelmatig stil hebben gestaan om goed rond te kijken.

De wandeling start aan de noordzijde van de kloof. Je kunt parkeren bij het bezoekerscentrum en daar de bus nemen naar Restaurante El Kiosko. Als je ergens een parkeerplek kunt vinden in de buurt van dat restaurant, is dat ook prima. Wij hebben bij de zuidkant van de kloof geparkeerd. Daar neem je de bus naar Restaurante El Kiosko en als je dan de kloof door gewandeld bent, ben je meteen bij je auto. Het is maar net wat je zelf leuk vindt. Onze versie duurde wel langer dan verwacht, waardoor we dus niet op tijd waren.

 

Vanaf El Kiosko kun je niet verder met de auto en begint de wandeling naar de echte ingang. Je kunt de lange route lopen die begint ten noorden van El Kiosko bij Sillon Del Rey. Of je kunt de kortere route nemen via Tunel Acces Caminito del Rey. Die kortere route kostte ons nog 20 minuten. Ik had me blijkbaar niet zo goed voorbereid als ik dacht, want hiervan was ik niet op de hoogte.

 

Eenrichtingsverkeer van noord naar zuid

Eenmaal bij de toegangspoort aangekomen, krijg je een korte uitleg en een helm en kun je op pad. Het is maar 1 pad, dus je kunt niet verdwalen. Je begint door een kloof te lopen, daarna kom je in een mooie vallei en aan het einde volgt weer een kloof met aan het einde een spectaculaire brug. Daarna is het nog zeker 20 minuten lopen terug naar het busstation of de auto.

In totaal hebben wij er ruim 2 uur over gedaan van El Kiosko naar onze auto in El Chorro. Het zijn geen moeilijke paden, maar er zijn wel een aantal trappen. Het is een mooie en spectaculaire wandeling, waarvoor je wel goede schoenen moet dragen. En je moet zeker weten dat je zo ver kunt lopen. En dan nog het allerbelangrijkste: doe dit niet als je echt hoogtevrees hebt. Want het engste gedeelte voor mensen met hoogtevrees is de brug en die ligt helemaal aan het einde van de kloof. Als je dan niet durft en terug moet lopen, ben je nog een tijdje bezig. En bovendien is het in principe eenrichtingsverkeer.

Hoe lang moet je ervoor uittrekken?

Eigenlijk kun je je hier gewoon een hele dag mee vermaken. Wij zijn na het ontbijt vertrokken (rond 10:30) vanuit ons appartement bij La Cala de Mijas. We waren rond 11:45 in El Chorro, waar de bus naar El Kiosko om 12:00 vertrok. We kwamen om 12:25 aan bij El Kiosko en zijn naar de ingang gewandeld. Daar kwamen we om 12:45 aan, net te laat voor ons groepje. Vervolgens de kloof door en kwamen we iets na 15:00 bij de bushalte. Daar in de buurt stond ook onze auto, maar er was ook nog een leuk hotel met restaurant (La Garganta) waar we geluncht hebben. Je krijgt toch wel honger en dorst van zo'n stevige wandeling. Dus rond 16:15 gingen we weer in de auto richting kust en waren we rond 17:30 weer in ons appartement. Het was een geslaagde dag en ik kan het iedereen aanbevelen (behalve dan de mensen met serieuze hoogtevrees).

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.